מחבתות

בין אם יש לכם בבית מחבת נון סטיק לדיאטה, או מחבת פנקייק לילדים, או שאתם משתמשים במחבת ברזל יצוק וזקוקים לשמן כדי שהאוכל לא ידבק בזמן הבישול, אתם כנראה משתמשים במחבת לפחות פעם אחת ביום.

מחבתות מכל הסוגים – איך תדעו איזו מחבת לקנות?

כולם אוהבים אוכל מטוגן. זה משמין, זה לא בריא וזו אפילו טרחה לעמוד שעות ארוכות מעל המחבת ולטגן, אבל זה טעים.

מעבר לכך, שימוש במחבת אינו רק לטיגון. מחבתות משמשים גם להכנת מזון מוקפץ, מאודה, או צלוי, לבישול רטבים, לצליית בשר, להכנת חביתות, פנקייקים וקרפים ועוד.

מחבתות
 

כנראה שמחבת הוא אחד הכלים השימושיים ביותר במטבח.

אז איך תדעו אם יש לכם בבית מחבת בריא לשימוש? יעיל? איכותי? ואיך תדעו איזה מחבת לבחור, בפעם הבאה שתצאו לעשות קניות לחידוש כלי המטבח?

שפע של מחבתות – איך בוחרים את זו שבאמת תהיה טובה עבורכם?

עם התגברות המגמות הבריאותיות, גם המחבתות נכנסו לעין הסערה וכך נכנסו ויצאו מהאופנה מחבתות הטפלון ואז נכנסו לחיינו מחבתות מומלצות מסוגים שונים, שהיצרנים מצהירים על סגולות הבריאות שלהן – ציפוי מונע הידבקות, עמידות בטמפרטורות גבוהות במיוחד, טיגון ללא שמן, ללא פליטת חומרים רעילים, קיצור זמן הטיגון וחיסכון באנרגיה – כל אלה יתרונות שאולי באמת מגיעים עם המחבת החדש שלכם, אבל כדי להיות בטוחים, כדאי שתכירו את הדרכים להבחין בין הסוגים השונים של המחבתות:

  1. ציפוי – מחבת נון סטיק מגיעה עם ציפוי טפלון, או עם ציפוי קרמי. האחרון נחשב ליותר בריא בשנים האחרונות, לאחר שהתגלה כי ציפוי הטפלון מתקלף מהמחבתות, נכנס אל המזון ועשוי להוות סכנה לבריאות, אם כי הדבר לא הוכח. מכיוון שבישראל אין חובה לתו תקן על מחבתות ומכון התקנים אינו בודק אותם לפני הגיעם לחנויות, יצרני המחבתות המובילים פונים מיוזמתם לאגודה לבריאות הציבור, כדי שזו תערוך בדיקות איכות ובטיחות למחבתות ותעניק להם תו איכות, אם עמדו בכל הבדיקות.
  2. תו תקן אמריקאי, או אירופאי – בין אם אתם בוחרים מחבת ווק, מחבת גריל, או מחבת פסים, תוכלו לחפש תו תקן אמריקאי, כתחליף לתו התקן הישראלי. תו תקן כזה יבטיח לכם שהמחבת החדש שלכם עבר את הבדיקות המחמירות האמריקאיות, או האירופיות לכל הפחות ויאשר לכם שקניתם מוצר איכותי ובטוח לשימוש.
  3. אם חשוב לכם לקנות מוצר איכותי ואתם גם רוצים מוצר ישראלי, שיש לו מוניטין איכותי וידוע מראש, הבחירה היא די ברורה. כבר עשרות שנים שכל משפחה בישראל מחזיקה במטבח מחבתות סולתם כסמל לאיכות ומקצועיות, כך שאם אתם לא בטוחים במה לבחור – זוהי אפשרות בטוחה ומוכרת. בייחוד כאשר מדובר במוצר שאינו מחוייב בבדיקות תקן, כמו מחבת קרמי, כדאי לבחור ביצרן מוכר ואמין, ליתר ביטחון ולדעת שלפחות היצרן ערך את הבדיקות הנחוצות, לפני שהמוצר יצא לחנויות.
  4. לבחירה של מחבת אינדוקציה יש יתרונות רבים משלה. מדובר במחבת עשוי מיציקת אלומיניום, מצופה בחומרים עמידים, כמו אמייל, או אפילו טיטניום, המגנים על הכלי מפני חימום יתר, מבטיח פיזור אחיד של החום וכלי בטוח מפני פליטת רעלים לתוך המזון. מחבת אינדוקציה מתאים לשימוש בכל סוגי הכיריים, אך יתרונו בכך שאפשר גם לאפות איתו את המזון בתנור. כלי זה אינו מיוצר עם חומרים רעילים והוא בטוח לשימוש גם במדיח.
  5. עוד דרך לבחור מחבת איכותי, ללא ספקות ושאלות, היא לבחור מחבתות נירוסטה – זהו חומר הידוע כחומר גלם איכותי לכל שימושי המטבח, אינו פולט רעלים, עמיד ואיכותי, שישמש אתכם לטווח הארוך. מחבתות נירוסטה מגיעים בשלל צורות וגדלים ומתאימים למגוון שימושים – מחבת קרפ, או מחבת פנקייק, מחבת לצלייה, מחבת גריל, או מחבת פסים וכן הלאה. שימוש במחבת נירוסטה יבטיח לכם שקט לשנים ארוכות, בישול בריא ובטוח, ללא פליטת רעלים, קילופי צבע, או חלקים שבורים.

אילו פרמטרים חשוב לבדוק כשבוחרים מחבת?

  1. קנו מיצרן מוכר – יצרנים מוכרים מקפידים על בדיקות איכות וקניה מהם היא בטוחה למדי.
  2. הקפידו על שימוש לפי הוראות היצרן – כדי לשמור על חיי המוצר לאורך זמן וליהנות משימוש בטוח ואיכותי.
  3. אם אתם קונים מחבת נירוסטה, שימו לב שהתחתית שלו היא תלת שכבתית, כלומר משולבת בנחושת, או אלומיניום, לשיפור מוליכות החום.
  4. אם אתם חובבי אסתטיקה ועיצוב ורוצים לקנות מחבתות נחושת בגלל יופיים, דעו שמחיריהם גבוהים לרוב, יש צורך לטפל בהם בעדינות רבה, בעיקר בשלב הניקיון ומאכלים חומציים אינם מתאימים לבישול בכלים מנחושת. מלבד זאת, יש להם יתרונות כמו מוליכות גבוהה, פיזור חום אחיד ועמידות. כדי להבטיח בישול נוח ואיכותי, ללא תופעות לוואי מהנחושת, נסו למצוא מחבתות נחושת שיש להם ציפוי פנימי מנירוסטה, או אלומיניום.
  5. מחבת אלומיניום – זהו חומר שכמעט ואינו נמצא כבר בשימוש בלעדי לייצור כלי בישול ומחבתות, אבל עדיין אפשר למצוא מחבתות אלומיניום בשווקים. אלא עלולים לשרוף את המזון, או לפלוט לתוכו חומרים רעילים. הם אינם מתאימים לכיריים אינדוקציה ולכן כדאי לשקול היטב את השימוש בהם.
  6. מחבת ברזל יצוק – מדובר על חומר עמיד ואיכותי, שיש לו יתרונות רבים בבישול בגלל פיזור החום האחיד, העמידות הגבוהה ואפילו האסתטיקה – במרבית המקרים מחבת מברזל יצוק הוא כלי אסתטי ונאה למראה, כזה שאפשר לתלות על המתלה במטבח וגם להגיש בתוכו את המזון. אפשר לבשל במחבת כזה כמעט את כל סוגי המזון וגם לנקות אותו במדיח כלים. הוא מתאים במיוחד להשחמה של בשרים ולבישול ארוך וכדאי להחזיק מחבת אחד כזה לפחות בכל בית.
  7. גודל ונפח – כשאתם בוחרים מחבת חדש, שימו לב לגודל הרצוי לכם ולנפח שהוא יכול להכיל. אם אתם קונים מחבת פנקייק, או מחבת קרפים, תוכלו להסתפק במחבת שטוח ורדוד, אבל אם אתם זקוקים למחבת לבישול צלי, טיגון קציצות, או צליית סטייקים, תצטרכו מחבת עם שוליים עמוקים. עוד שיקול בבחירת הנפח הוא איחסון במקרר. האם המחבת החדש יתאים לאחסון במקרר? האם הוא ייכנס לתנור שלכם במידת הצורך?
  8. בדקו היטב את המחבת בחנות לפני הקנייה וודאו שהוא נוח לאחיזה, שהידיות מספיק ארוכות, שהמכסה יושב בצורה יציבה ומותאמת ועוד.
  9. תקציב ואחריות – מחיר המחבת עשוי להעיד על האיכות שלו ועל איכות החומרים מהם יוצר ולכן כדאי לשקול קניה של מחבת יקר, אך איכותי, שישאר אתכם לאורך שנים. יחד עם זאת, אל תשכחו לבדוק את האחריות המגיעה עם המוצר ולוודא שיש ידיות להחלפה בחנות שממנה קניתם – למקרה שתצטרכו. חלק מהמחבתות מגיעים עם אחריות לכל החיים וחלק מגיעים ללא אחריות כלל. כמובן שיצרן אמין ואיכותי, יציע כנראה מוצרים עם אחריות לטווח ארוך וכדאי להעדיף אותו.

לסיכום – כל הדרכים לבחירת נכונה של מחבת

אם אתם כבר יודעים לאיזו מטרה בדיוק ישמש המחבת שלכם, מה הגודל הדרוש לכם ואיזה נפח אתם צריכים, כל מה שנותר לכם לעשות הוא לבחור ביצרן מוכר ואמין, משווק איכותי ובעל שם ולבדוק שהמחבת שלכם מגיע עם תעודת אחריות ועשוי מחומרים איכותיים.

בחירה בטוחה אחת היא מחבת נירוסטה, אך אם תיצמדו לכללים שהוזכרו כאן למעלה, תוכלו להבטיח שהקנייה הבאה שלכם תהיה מוצלחת, שימושית ובטוחה.

בהצלחה.