בעולם דיני הכשרות, בעיקר בדיני הכשרות בעולם המודרני אחת השאלות המרכזיות שעולה היא בנוגע לחלב נוכרי. חלב נוכרי ובפרט אבקת חלב נוכרי הם מוצרים שנמצאים בשימוש רווח בתעשיית המזון.
לא מעט שומרי כשרות נמנעים מאכילה של חלב כזה, אולם יש מי שדווקא מתירים לאכול אותו. אנחנו כאן כדי לתת לכם סקירה על דיני חלב נוכרי וכמובן לעלות על השאלה החשובה מכולן: האם מותר לאכול חלב נוכרי?
חלב נוכרי
עוד לפני שנדבר על השאלה האם מותר לאכול חלב נוכרי ומה זה, כדאי אולי להבין מה בדיוק ההגדרה של חלב כזה. בדברי חז"ל ההגדרה לחלב נוכרי היא חלב שגוי חלב אותו בלי שהייתה נוכחות של יהודי בשעת החליבה. החשש הוא שהגוי החליף את החלב הזה בחלב של בהמה טמאה.
על פי הכלל של היוצא מן הטמא – טמא, והיוצא מן הטהור – טהור, רק חלק של בהמה כשרה הוא חלב שמותר לשתות. בימי קדם, המחיר של חלב מבהמות כשרות היה יקר יותר מאשר חלב של בהמות וחיו טמאות, מה שיצר תמריץ לשקר בנוגע למקור החלב. לאור זאת, חכמים הטילו גזרה וקבעו שכל חלב שיהודי לא ראה את החליבה שלו יהיה אסור בשתייה. עם זאת, בשנים האחרונות חלו כמה שינויים שהעלו את השאלה בנוגע לתוקף האיסור הזה.
הסיבות להיתר
כאמור, הסיבה המרכזית בגינה חלב נוכרי נאסר בשונה מחלב ישראל זה החשש מהחלפה. פסוקי דורנו הבחינו בכך שכיום החשש הזה פחות קיים לאור הרגולציה הכבדה שמוטלת על שוק המזון. אם בעבר התמריץ הכלכלי היה להחליף את החלב, כיום כל מי שמחזיק במפעל מזון יודע שאם הוא ישקר בנוגע לרכיבים שמופיעים במוצרים שלו הוא עלול לספוג הפסדים כבדים. לאור זאת, יש דווקא היגיון בהנחה שמה שהגוי טוען שנמצא במוצר הוא הדבר האמיתי.
יתר על כן, בדיקות מעבדה שונות יכולות לגלות בקלות את מקורו של החלב, מה שהופך את האמירה של הגוי בנוגע למקור החלב 'למילתא דעבידא לאיגלויי'. מדובר על מושג הלכתי שמגדיר דברים שאותם ניתן לגלות לבד, ועל כן מי שמעיד עליהם לא ישקר בנוגע אליהם. שני הטעמים הללו הובילו לכך שיש מי שהתיר את השימוש בחלב נוכרי.
מה עושים בפועל?
בפועל, השאלה לגבי חלב נוכרי עולה בעיקר בנוגע לאבקת חלב נוכרי, רכיב שנמצא בשימוש בתעשיית המזון. לאור העובדה שהאבקה היא חלב שעבר שינוי די משמעותי, יש מי שאומרים שהגזרה לא הייתה על מוצר כזה וכך מצרפים עוד סיבה להיתר.
מבחינה מעשית, יש מהפסוקים שטוענים שחלב נוכרי עדיין אסור באכילה על אף הסיבות שמנינו. מנגד, מספר פוסקים ובראשם הרב משה פיינשטיין בספרו אגרות משה צידדו דווקא להתיר את השימוש באבקת חלב נוכרי, בשל הסיבות שעליהן דברנו כאן.